E- posta: kalpakli@bilkent.edu.tr

Telefon: 0312 290 10 56

Biyografi

Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’ndeki öğretim üyeliğinin yanı sıra Tarih Bölüm Başkanlığı’nı da sürdüren Dr. Mehmet Kalpaklı, 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden lisans derecesini aldı. 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde Divan şairlerinden Fevrî hakkındaki tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. 1992 yılında da İstanbul Üniversitesi Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda başladığı ve Washington Üniversitesi Yakındoğu Dillleri ve Medeniyeti Bölümü’nde sürdürdüğü tezini tamamlayarak doktora derecesini aldı. Bugüne kadar İngilizce ve Türkçe olarak, çoğunlukla Divan şiiri hakkında pek çok makale, ansiklopedi maddesi kaleme alan, bildiri ve konferans veren Dr. Kalpaklı’nın en önemli yayınları arasında Walter G. Andrews ve Najaat Black ile birlikte hazırladıkları Ottoman Lyric Poetry: An Anthology (1997) başlıklı çalışma sayılabilir. Bunun yanı sıra edisyonunu yaptığı çeşitli kitaplar vardır. Bunlar arasında Osmanlı Divan Şiiri Üzerine Metinler (1999) ile Halide Edip Adıvar’ın bütün yapıtlarının (açıklamalı-notlu-karşılaştırmalı metinler) yayımı yer almaktadır. İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce olarak yaptığı çeviriler yanında Osmanlı Divan Şiiri Üzerine Metinler adlı kitap ile Kitaplık dergisinde yayımlanan Osmanlıcadan çevriyazı ve sadeleştirme çalışmaları bulunan Dr. Mehmet Kalpaklı’nın Divan şiirinde bilgisayar kullanımına ilişkin çalışmaları da vardır. Hâlen, bu konuda Bilkent ve Washington üniversitelerinin ortak projesinde görev yapmaktadır.