Tarih: 1 Aralık 2021 Çarşamba günü  Saat 16:00

Yer: Oğuz Tansel Türk Edebiyatı Araştırma ve Uygulama Merkezi (OTTEM) – Bilkent Üniversitesi Merkez Kampüs FA Binası Zemin Kat

Bilkent Üniversitesi, Oğuz Tansel Türk Edebiyatı Araştırma ve Uygulama Merkezi Açılışı,

2021 Oğuz Tansel Halk Bilimi Ödülü,

Bilkent Üniversitesi, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Ödülleri

Bilkent Üniversitesi, Oğuz Tansel Türk Edebiyatı Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Aralık Çarşamba günü 16:00 – 17:30’de Oğuz Tansel Araştırma Kütüphanesi’nde yapılacak bir törenle açılıyor. Tören mevcut pandemi koşulları sebebiyle sınırlı sayıda katılımcıya açık olacak  ve  geniş çaplı katılım için Üniversite’nin Youtube kanalından canlı olarak yayınlanacaktır.

(https://www.youtube.com/user/bilkentuniversitesi/live)

Açılış töreninde Oğuz Tansel adına verilen 2021 Halk Bilim Ödülü’nü “Türk Kültüründe Alkışlar ve Kargışlar (Dualar ve Beddualar) adlı kitabıyla kazanan Ahmet Keskin’e ve

Bilkent Üniversitesi, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından her yıl verilecek Kalbiye Tansel ve Çiğdem Barçan Tansel Tez Ödüllerini geçtiğimiz yıllarda yazdıkları Yüksek Lisans ve Doktora tezleriyle kazanan Süleyman Serdengeçti, Barış Alpertan, Joseph Aversano ve Kaan Kurt’a takdim edilecektir.

Törenin açılışında Bilkent Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve kapanışında divan sazı ile Cenk Güray birer mini konser verecektir.

“Üç Kanatlı Masal Kuşu” OĞUZ TANSEL eğitmen, araştırmacı ve şair kimliğiyle tanınmıştır. Öz Türkçe ’ye tutku düzeyindeki sevgisiyle görkemli bir şiir dili yaratmıştan 40 kuşağının lirik ve özgün sesi, Salâh Birsel’in tanımıyla: “Doğa vurgunu, dağlarda duman duman ormanlardan, karlı uçurumlarda mavi sabahlardan geçip giden” Oğuz Tansel’in anısına Bilkent Üniversitesi’nde kurulan Oğuz Tansel Türk Edebiyatı Araştırma ve Uygulama Merkezi, dijital beşeri bilimlerden, karşılaştırmalı edebiyata,  kültürel çalışmalardan çağdaş edebiyat  eleştirisine kadar Türk edebiyatıyla ilgili her alanda projeler, araştırma ve uygulamalar yapmak için yakın zamanda kurulmuştur.

2021 Oğuz Tansel Halk Bilim Ödülü seçici kurulu: Mehmet Kalpaklı, Işıl Altun, İlhan Gülek, Cenk Güray, Metin Karadağ ve Metin Turan’dan oluşmuştur.

Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Kalbiye Tansel ve Çiğdem Barçan Tansel Tez Ödülleri seçici kurulu: Yasemin Afacan, Ülkü Gürler, Ece Göztepe ve Mehmet Kalpaklı’dan oluşmuştur.

2022 yılında Oğuz Tansel adına verilecek Şiir Ödülü için başvurular başlamıştır.

2022 Oğuz Tansel Şiir Ödülü’ne katılım koşulları:

Ödüle aday yapıtın 01.01.2021-31.12.2021 tarihleri arasında yayımlanmış kitap; yayımlanmamışsa, kitap oylumunda dosya olması gerekmektedir.  Yayımlanmış yapıtlardan oluşan toplu şiirler dosyası / kitabı ile ödüle başvuru kabul edilmemektedir. Ödüle son başvuru tarihi 31.05.2022’dir. (Postadaki olası gecikmeden düzenleme kurulu sorumlu değildir.) Ödül, düzenleme kurulu ve seçici kurul üyeleri ve bunların birinci derece yakınları dışında tüm katılımcılara açıktır. Ödül tek yapıta verilecektir. Yapıt kitap bütünlüğünde yayımlanmış ise 7 adet gönderilmelidir. Daha önce yayımlanmamış yapıtlar, A4 boyutunda kağıda,12 punto ve 1,5 satır aralığıyla bilgisayarda yazılmış 7 ayrı dosya biçiminde düzenlenmiş olarak kargo ile gönderilecektir. Yayımlanmamış yapıtlar PDF formatında e-posta ile de gönderilebilir. Katılımcı, kısa özgeçmiş, iletişim bilgileri ve bir adet fotoğrafının bulunduğu ayrı bir zarfı yapıtıyla birlikte ulaştıracaktır. Bunlar da e-posta ile gönderilebilir. Ödül tutarı 3,000 TL olarak belirlenmiştir.

Ödüle birden fazla yapıtla başvurulabilir. Ancak ödül, tek bir yapıta verilir. Ödüle katılmak için gönderilen eserler iade edilmeyecektir. Ödül töreni daha sonra bildirilecek bir tarihte yapılacaktır.

Seçici kurul, Mehmet Kalpaklı, Birhan Keskin, Orhan Tekelioğlu, Levent Yılmaz ve Alphan Akgül’den oluşmaktadır.

Başvurular ottem@bilkent.edu.tr e-posta adresine veya şu posta adresine yapılacaktır:

OĞUZ TANSEL TÜRK EDEBİYATI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ, BİLKENT ÜNİVERSİTESİ, FA BİNASI, BİLKENT 06800 ÇANKAYA, ANKARA.

Sorular için: ottem@bilkent.edu.tr